Column
Elke maand schrijft de burgemeester of één van de wethouders een column. Deze keer is het de beurt aan burgemeester Marleen Sanderse.
Een sluimerend idee
Wat is makkelijker: iemand bekritiseren of iemand complimenten geven? Als je mag afgaan op reacties die mensen online op elkaar geven, dan is het antwoord snel gegeven. Een interessantere vraag is: wat levert meer op? Daar is in het verleden best wat onderzoek naar gedaan. Er is behoorlijk wat wetenschappelijk bewijs dat complimenten over het algemeen effectiever zijn dan kritiek, zowel voor de ontvanger als voor de gever.
Voor de ontvanger geldt dat complimenten de intrinsieke motivatie vergroten en het gevoel van competitie versterken. Bij kinderen leidt het tot meer zelfvertrouwen en meer doorzettingsvermogen. Belangrijk blijkt te zijn dat de complimenten oprecht zijn en gericht zijn op de inspanning, niet zozeer op het resultaat. Voor de gever levert het geven van complimenten een versterking op van sociale banden, een toename van het geluksgevoel en in sommige gevallen ook een positiever zelfbeeld. Overigens geldt dat leiders die vaker positieve feedback geven, vaker als effectiever en empathischer worden gezien, wat hun invloed versterkt.
Tot zover mijn wetenschappelijke onderbouwing. Nu de praktijk. Op 2 april mocht ik een lintje uitreiken aan Willem de Weerdt voor al het werk dat hij deed voor hardlopers in Hattem. Wat een toeval: op dezelfde dag vond het debat met minister Faber plaats over wat inmiddels was gaan heten ‘de lintjes-affaire’. Het uitreiken van een lintje is wel één van de grootste complimenten die je iemand kunt geven. Als ik na zo’n werkdag naar huis fiets, ervaar ik persoonlijk de positieve effecten die uit de hierboven genoemde onderzoeken naar voren kwamen.
Waarom is de hoeveelheid kritiek op elkaar dan toch zoveel groter dan de complimenten over en weer? Misschien kun je het vergelijken met het kiezen tussen een patatje mayo of een gezonde maaltijd. Dat eerste is gewoon makkelijker en geeft snelle bevrediging. Toch is de gezonde hap beter voor je en houdt hij de trek langer weg. Voer voor wetenschappers, als je het mij vraagt.
Er sluimert bij mij een idee. De jeugd daagt elkaar steeds uit met zogenoemde ‘challenges'. Als we in Hattem nu eens de challenge aangaan door een week lang geen kritiek op elkaar te uiten, maar bewust complimenten uit te delen. Thuis, bij de sportclub, op het werk, waar dan ook. Ook in het politieke debat. Dat zal niet makkelijk zijn, maar het resultaat kan alleen maar positief zijn. Van zo’n pril idee word ik al enthousiast. Wie weet…
P.S. De bronnen van het wetenschappelijk onderzoek zijn op verzoek bij de schrijver te verkrijgen.