Bevrijding van Hattem en plaatsing Stolpersteine op 18 april

Twee gedenkstenen voor omgekomen stadsgenoten

Op woensdag 18 april is het 73 jaar geleden dat Hattem werd bevrijd. Traditiegetrouw her-denkt en viert het 4 en 5 mei comité Hattem die dag met een basisschool. Dit jaar is groep 7 van de Sint Andreasschool aan de beurt.

Het programma voor dit jaar is vormgegeven in samenwerking met de Stichting Gedenkstenen Hattem (SGH). Er worden die ochtend twee Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan stadsgenoten Gijsbrecht van den Ende en Jacob Jan Hoogers.

In 2011 werden in Hattem al zestien gedenkstenen geplaatst ter herinnering aan Joodse plaatsgenoten, die slachtoffer van de Nazi-terreur waren. Per toeval kwam de SGH de verhalen van Van den Ende en Hoogers op het spoor. Na intensief onderzoek bleek dat beide mannen in aanmerking komen voor een gedenksteen. De gedenkstenen worden geplaatst in het bijzijn van hun nabestaanden. Geïnteresseerden zijn hierbij van harte welkom.

Programma

09.00 uur        Ontvangst van de Sint Andreasschool in het stadhuis, met verhalen van Albert ten Cate en een nabestaande van Gijsbrecht van den Ende.

10.30 uur        Kransen leggen en gedichten voorlezen bij de Dijkpoort en de Synagoge in de Achterstraat.

11.00 uur        Plaatsing en ceremonie Stolperstein Dorpsweg 7.

11.45 uur        Plaatsing en ceremonie Stolperstein Van Deldensweg 9.

12.00 uur        Einde programma voor de Sint Andreasschool.

14.00 uur        Herdenking bij het monument aan de Zuiderzeestraatweg door het 4 en 5 mei comité.

Meer informatie over de plaatsing van de Stolpersteine is te vinden op de website www.gedenkstenen-hattem.nl/nieuws.

 

Uitgelicht