Werkgroepen laten het kanaal meer leven

Liefhebbers van het Apeldoorns Kanaal worden dit jaar op hun wenken bediend. De werkgroepen van het project Beleef het Apeldoorns Kanaal organiseren eind juni een KanaalWeek en eind augustus/begin september zijn er zeilclinics voor de jeugd. Doel is te laten zien dat het kanaal veel te bieden heeft om van te genieten.

Zes werkgroepen van inwoners, ondernemers en verenigingen zijn vorig jaar aan de slag gegaan met ruim zestig inspirerende ideeën voor meer leven op en rond het kanaal. Het initiatief om het kanaal (dat van Hattem tot aan Dieren loopt) opnieuw onder de aandacht te brengen kwam van de 6 kanaalgemeenten, provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe. Zij stelden ook werkbudget en een gebiedsmakelaar ter beschikking om de werkgroepen bij hun activiteiten te ondersteunen.

Handen uit de mouwen

De werkgroep ‘Kanaalonderhoud’ zette zich samen met het waterschap in voor een kanaal dat beter geschikt is voor lichte vaartuigen als roeiboten en kano’s. De leden van ‘Sluis in beweging’ keken naar de mogelijkheden om de monumentale sluis bij Dieren meer beleefbaar te maken. De werkgroep KanaalExperience bereidt een sportief en recreatief evenement op en langs het kanaal voor. Deze zomer staan er alvast twee nieuwe activiteiten op het programma.

Jaarlijkse KanaalWeek

De KanaalWeek (van 23 t/m 30 juni) moet een jaarlijks evenement worden met regionale en op den duur landelijke bekendheid. Bezoekers mogen rekenen op sportief, informatief en educatief vermaak in combinatie met de beleving van het gebied, waarbij er zintuigelijk veel te genieten valt. Er zijn diverse activiteiten in voorbereiding, maar mensen kunnen nog aansluiten met een eigen initiatief.

Leer zeilen in Apeldoorn

De clinics van de Jeugdzeilschool Apeldoorn Centrum vinden eind augustus/begin september plaats. Het Apeldoorns Kanaal biedt in het centrum voldoende ruimte om met kleine zeilboten de eerste kneepjes van het zeilen onder de knie te krijgen. Dit belooft niet alleen een leuke activiteit te worden voor de jonge deelnemers, maar ook een mooi spektakel om vanaf de kant naar te kijken.

Stichting Beleef het kanaal

De initiatiefnemers van de KanaalWeek hebben tevens een stichting opgericht om meer activiteiten te ontwikkelen rond het Apeldoorns Kanaal. Doelstelling is het kanaal bewust onder de aandacht te brengen bij inwoners, ondernemers en toeristen. Deze stichting zal ook dienen als schakel tussen werkgroepen, overheden, burgers en andere partijen om zo initiatieven te helpen realiseren.

Meedoen met het kanaal

De voortgang van de werkgroepen en de evenementen is te volgen via www.beleefhetkanaal.nl en Facebook . Het is ook mogelijk om mee te doen met de werkgroepen of met een initiatief aan te haken bij de KanaalWeek. Wie dat wil, kan mailen naar info@beleefhetkanaal.nl.