Ontwikkelingen Lelystad Airport

De gemeenten Hattem, Heerde, Oldebroek en Elburg komen samen op voor de belangen van alle inwoners die te maken kunnen krijgen met laag overvliegende vliegtuigen, na de openstelling van Lelystad Airport. We hebben hierover contact met de provincie Gelderland.

Op maandag 5 februari jl. heeft minister Cora van Nieuwenhuizen in Deventer gesproken met bestuurders en enkele inwoners van deze vier gemeenten. De berichten hierover zijn in de media gedeeld, onder andere via Omroep Gelderland en De Stentor. De minister verzekerde dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. Daarbij is aangegeven dat het onderzoek naar de herindeling van het luchtruim geen ‘zoethoudertje’ is. Het is wel degelijk mogelijk om opstijgende vliegtuigen vanaf Lelystad Airport eerder op grotere hoogte te laten vliegen. Wel duurt het jaren om het luchtruim opnieuw in te delen. Zo moeten piloten worden getraind en kost de internationale afstemming ook veel tijd.

De vier gemeenten werken nu samen om de problematiek continu onder de aandacht te brengen. Daarbij spitsen zij zich toe op de volgende doelen: eerst het luchtruim herindelen; behoud de landelijke rust op de Veluwe; een veilig luchtruim boven de Veluwe. Het wachten is nu eerst op de uitkomsten van het herstel van de fouten in de milieueffectrapportage (MER) en het besluit van de minister over de uitvliegroutes.