Let op: nepagenten actief in de buurt

Helaas zijn door heel Nederland oplichters actief die zich voordoen als nepagenten. Wordt u benaderd of gebeld en vertrouwt u het niet? Maak dan een melding bij de politie door (0900) 88 44 te bellen of 112 bij spoed. Waarschuw ook mensen die dicht bij u staan. Ouderen zijn vaak 'makkelijke' slachtoffers, help hen hierbij. Wees alert! Geef nooit uw geld, pincode of waardevolle spullen af. Hoe herkent u een nepagent en wat moet u dan doen? De politie geeft u onderstaande tips.

Wat doet u als u gebeld wordt? 

Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, maar u vertrouwt het niet. Onthoud dat de politie nooit zomaar naar uw bankgegevens of kostbaarheden, zoals sieraden, vraagt. Kunt u het nummer zien van de beller? Noteer dit en bel de politie via 0900-8844. U kunt via hen controleren of u echt gebeld bent door een politiemedewerker. 

Heeft u de informatie toch al doorgegeven en een afspraak gemaakt? Laat bij twijfel iemand niet binnen. 

Wat doet u als er iemand voor de deur staat? 

Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag altijd eerst om een politielegitimatie en personeelsnummer. U mag in dit geval gewoon via 112 bellen om het nummer te checken als u het niet vertrouwt. Een politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dit is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een foto van de politieagent. De kaart is van polycarbonaat gemaakt, hetzelfde materiaal als een rijbewijs of ID-kaart. 

Een politiemedewerker die niet in uniform is, moet altijd uit eigen beweging het legitimatiebewijs laten zien. Doet de persoon dit niet, dan is het verstandig deze persoon niet binnen te laten. Een politieagent in uniform mag u altijd vragen naar het politielegitimatiebewijs. Zonder dit bewijs is het ook in dit geval verstandig deze persoon niet binnen te laten.