Roeden van molen De Fortuin vervangen op 12 februari

Op dinsdag 12 februari worden de nieuwe roeden van molen De Fortuin geplaatst. De roeden van zo’n 20 meter lang worden met speciaal transport aangeleverd en met een grote kraan in de askop gehesen. Vanwege de werkzaamheden wordt de Molenbelt afgesloten voor alle verkeer, inclusief voetgangers. Bewoners van de Molenbelt kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik maken van de Noordwal om hun woning te bereiken.

De stalen roeden van De Fortuin bleken tijdens een inspectie in september 2017 door roest aangetast. Om veiligheidsredenen is de molen toen stil gezet. Het laten maken van nieuwe roeden nam een behoorlijke tijd in beslag vanwege het specialistische werk, het beperkte aantal molenmakers en de relatief grote vraag naar nieuwe roeden.

 

De huidige roeden zijn in de jaren ‘70 op De Fortuin geplaatst. De roeden die nu geplaatst worden, lijken qua uitvoering meer op de roeden die in 1942 op de molen werden geplaatst. Ze zijn namelijk voorzien van Van Bussel-neuzen. Dit is een wiekverbetering die er voor zorgt dat de molen makkelijker draait bij weinig wind en onderhoudsvriendelijker is.

 

In de week van 4 februari wordt van de bestaande wieken al het houtwerk verwijderd. Deze werkzaamheden leveren geen overlast op voor het verkeer. De werkzaamheden op 12 februari zijn afhankelijk van het weer. Bij te harde wind kunnen de roeden niet gehesen worden en wordt uitgeweken naar donderdag 14 februari.

 

Na het plaatsen en afwerken van de nieuwe roeden gaat de molengroep het nieuwe gevlucht van De Fortuin testen. Daarna volgt een officiële heringebruikname en zal de molen weer als gebruikelijk draaien.

 

In de periode van de werkzaamheden is de molen zaterdags tussen 13.30 en 16.30 uur gewoon open voor bezoek. De molenaars zijn graag bereid de bezoekers uitleg te geven over de vervanging en verbetering van het gevlucht.