Stembureaulid of teller, iets voor u?

In 2019 zijn er verkiezingen. Op 20 maart voor Provinciale Staten en het Waterschap en op 23 mei voor het Europees Parlement. Op deze dagen van democratie zijn veel mensen bezig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Omdat er twee verkiezingsdagen zijn dit jaar zijn we op zoek naar enthousiaste stembureauleden en stemmentellers.

Goed verloop van de verkiezingsdag

Als lid van het stembureau zorgt u ervoor dat de stemming op de verkiezingsdag op een goede manier verloopt, samen met tenminste twee andere stembureauleden. U voert administratieve werkzaamheden uit en stelt na afloop van de stemming de uitslag in het stemdistrict vast.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als stembureaulid begint u ’s morgens om 07.00 uur. Gedurende de dag wordt met een rooster gewerkt, waardoor er genoeg tijd is om te pauzeren. De eindtijd varieert omdat de stemmen handmatig geteld worden. Stembureauleden zijn verplicht een training te volgen.

U moet 18 jaar of ouder zijn, de Nederlandse taal goed beheersen en nauwkeurig werken. Na uw aanmelding nemen wij u op in ons bestand van stembureauleden. U wordt dan bij volgende verkiezingen benaderd met de vraag of u weer stembureaulid wilt zijn.

Voor de werkzaamheden als stembureaulid ontvangt u een vergoeding.

Stemmen tellen

Naast stembureauleden is de gemeente ook op zoek naar mensen die, na de sluiting van de stembureaus om 21.00 uur, willen helpen met het tellen van de stemmen. De stembureauleden hebben er al een lange dag opzitten, dus een beetje extra hulp bij het tellen komt goed van pas.

Als stemmenteller wordt u rond 20.45 uur op het stembureau verwacht. Onder leiding van de voorzitter van het stembureau worden de stemmen met de hand geteld. Aan het eind van de avond is de verkiezingsuitslag van het stembureau bekend en helpt u met het opruimen van de stemhokjes en de stembiljetten.

Voor de werkzaamheden als stemmenteller ontvangt u een kleine vergoeding.

Aanmelden

Aanmelden kan online via het formulier: aanmelden stembureaulid of stemmenteller. Beschikt u niet over internet? Bel dan met Andries Held via telefoonnummer (038) 443 16 16.