Bezoek Hanzestad Hattem

Hanzestad Hattem

In de Middeleeuwen was Hattem lid van het Hanzeverbond. Dit was een samenwerking van kooplieden die zich gezamenlijk wilden verdedigen tegen belagers. In zijn glorietijd kende het Hanzeverbond maar liefst 150 steden die lid waren.

De Hanzesteden deden vooral zaken aan de kust van de Oostzee. Daarom lagen de steden vaak aan het water. Er werd geld verdiend met de handel in zout, vis, hout, granen, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen.

Er heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en een bloeiende economie. Met imposante bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren groeiden de kleine nederzettingen uit tot machtige steden met imponerende stadsmuren en poorten.

Dit is allemaal terug te vinden in Hattem!

Promotie en evenementen

‘Rond Uit Hattem’ is de stichting die zorgdraagt voor het Toeristisch Informatie Punt en het evenementenbureau van Hattem. Deze stichting is in het leven geroepen om Hattem op de kaart te zetten door middel van regiopromotie en evenementen. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse ruiterdagen in de bossen van landgoed Molecaten, de Open Monumentendag, muziekuitvoeringen, de Kunstmarkt, het Dikke Tinne Festival, de intocht van Sinterklaas en het Chocoladefestival.

Meer informatie vindt u op www.ronduithattem.nl.

Meer informatie over de Hanzesteden vindt u op www.hanzesteden.info.

Prijsvraag: Ontwerp een Hanze kunstwerk

De gemeente en Rond Uit Hattem dagen Hattemers en andere geïnteresseerden uit een kunstwerk te ontwerpen voor de Hanzetentoonstelling in Rostock, Duitsland.

In juni 2018 zijn de Internationale Hanzedagen in Rostock. Hattem is hier samen met andere Hanzesteden aanwezig om ons mooie Hattem te promoten. Rostock heeft alle deelnemende steden gevraagd een kunstwerk in te sturen dat de verbinding tussen hun stad en de Hanze uitbeeldt. De inzendingen van alle steden vormen straks samen een tentoonstelling, met als doel de diversiteit van de Hanze te laten zien.

Heeft u een idee voor zo’n typisch Hattems kunstwerk? Zend dan een schets in van uw kunstwerk. Uit de ingezonden schetsen kiest de deskundige jury het beste idee. De jury bestaat uit burgemeester Jan Willem Wiggers, Daphne Kampman, Edith Koridon en Bertus van ’t Holt. De winnaar krijgt een vergoeding om het object te maken en daarmee Hattem te vertegenwoordigen in Rostock.

Dit zijn de voorwaarden.

Uitgelicht