Bewijs van Nederlanderschap

Er zijn momenten waarop u wilt bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist of wanneer u gaat trouwen. U heeft dan een bewijs van Nederlanderschap nodig. Als u solliciteert naar een baan in het openbaar bestuur, kunt u dit bewijs ook nodig hebben.

U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente. U krijgt dan een uittreksel persoonsgegevens (uittreksel uit de basisregistratie personen).

Bewijs van Nederlanderschap aanvragen met DigiD

Voorwaarden

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet de Nederlandse nationaliteit hebben.
  • U moet ingeschreven staan bij de gemeente waar u het bewijs aanvraagt. 
  • U vraagt het uittreksel zelf aan of u machtigt iemand om dit te doen.

Kosten

€ 7,05 (tarief 2019)

Aanvraag

U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt een uittreksel online en persoonlijk aanvragen.

Online aanvragen

U kunt het uittreksel online aanvragen (met DigiD) door gebruik te maken van bijgaand formulier. Voordat u het formulier verstuurt, kunt u betalen via iDEAL of een creditcard (Visa of Mastercard). Het uittreksel wordt zo spoedig mogelijk naar u toegestuurd.

Persoonlijk aanvragen

Als u liever persoonlijk langskomt om uw uittreksel aan te vragen, dan kan dat ook. U kunt op afspraak terecht bij balie burgerzaken in het stadhuis. Om het bewijs aan te vragen, heeft u uw geldige identiteitsbewijs nodig.

Afspraak maken