Buiteninstallatie plaatsen voor airco of warmtepomp
Je wilt een warmtepomp of airco installeren. Daar hoort een (soms fikse) buiteninstallatie bij. Ook wel unit genoemd. Waar laat je die? Mag je die zomaar in je tuin of op je dak plaatsen? Zijn hier regels voor of moet je zelfs een vergunning aanvragen?
De unit van een airco of warmtepomp telt voor de wet als de uitbreiding van een gebouw op je perceel. Dit betekent vaak dat je er een vergunning voor nodig hebt. Er zijn uitzonderingen.
Let op: plaats je een unit aan of bij een monument of binnen het beschermd stadsaanzicht? Dan heb je (bijna) altijd een vergunning nodig. Hoe klein of subtiel de unit ook is.
Wanneer mag je zonder vergunning een buitenunit plaatsen voor je airco of warmtepomp?
Je leest nu de gevallen waarin je zonder vergunning een buiteninstallatie (unit) mag plaatsen. Staat jouw situatie hier niet tussen? Dan heb je een vergunning nodig.
Op de grond of net boven de grond
- Als de oppervlakte van de unit maximaal 2 m2 is.
- Als de bovenkant van de unit maximaal 1 meter hoog is, gemeten vanaf het maaiveld.
- Er mag maximaal één unit geplaatst worden.
Aan de zij- of achtergevel
- Plaats de unit aan de zijgevel. Minimaal 1 meter achter de voorgevel. Twijfel je wat de zij- of voorgevel is van je woning? Neem contact met ons op. Dan helpen wij je verder.
- Er mag maximaal één unit per gevel geplaatst worden.
- De unit mag maximaal 0,5 meter uit de zij- of achtergevel steken.
- Het maakt hierbij niet uit hoe hoog je de unit ophangt.
- Het installeren ervan mag niet in strijd zijn met het omgevingsplan. Denk aan de afstand van de woning tot de perceelgrens. Deze afstand wordt kleiner door het plaatsen van de unit. Dit vind je op het Omgevingsloket. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Dan helpen wij je verder.
Op het platte dak
- Er mag maximaal 1 unit op een dak staan.
- De unit moet op minimaal 1 meter van de voorgevel geplaatst worden.
- De afstand tot de rand van het dak moet minimaal 1 meter zijn.
- Het installeren ervan mag niet in strijd zijn met het omgevingsplan. Dit vind je op het Omgevingsloket. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Dan helpen wij je verder.
Is één van de hierboven genoemde situaties voor jou van toepassing? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van de unit. Lees wel van tevoren de aandachtspunten goed door.
Let op: wil je een unit plaatsen aan de voorgevel van je huis of op een hellend dak? Of wil je er één aan de gevel boven de grond plaatsen op een hoogte van meer dan 1 meter (boven het maaiveld)? Dan heb je een vergunning nodig.
Neem van tevoren contact met ons op om de plannen te bespreken. Dit kan via e-mailadres bwt@hattem.nl of via telefoonnummer (038) 443 16 16. Wij helpen je graag verder!
Wanneer heb je een vergunning nodig om een buiteninstallatie te plaatsen voor je airco of warmtepomp?
Staat jouw situatie hierboven niet beschreven? Dan heb je waarschijnlijk een vergunning nodig voor het plaatsen van een unit voor je airco of warmtepomp. Je hebt ook een vergunning nodig als je meer dan één unit plaatst.
Je wilt een unit plaatsen in de binnenstad of bij een monument
Voor de binnenstad geldt een beschermd stadsgezicht. Dit betekent dat cultuurhistorische waarden en aanzichten beschermd zijn. Een unit mag de waardevolle karakteristieken van een pand niet aantasten en niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. En omdat elk pand en elke locatie anders is, vraagt dit altijd om maatwerk. Woon je in de binnenstad of in een monument en wil je een unit plaatsen? Neem dan altijd contact met ons op.
Vraag je een omgevingsvergunning aan voor het plaatsen van de unit. Lees dan van tevoren goed de aandachtspunten.
Een omgevingsvergunning aanvragen
Neem van tevoren contact met ons op om de plannen te bespreken. Dit kan via e-mailadres bwt@hattem.nl of via telefoonnummer (038) 443 16 16.