Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de afgelopen jaren in Hattem gesignaleerd. De rupsen kunnen met name in de zomerperiode voor ongemak (huidirritaties en allergische reacties) zorgen.

Binnen de gemeente Hattem wordt jaarlijks een preventieve bestrijding van de rupsen uitgevoerd door een erkend bedrijf.

Het ongemak dat door de processierups wordt veroorzaakt is het grootst tussen half mei en eind juni, als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de daaropvolgende maanden kan er nog ongemak optreden, als de brandharen (de rupsen veranderen dan van pop in een vlinder) vanuit de nesten door de wind verder worden verspreid. Wanneer u brandharen van de eikenprocessierups op uw huid of in uw haren krijgt ga niet krabben maar spoel het gebied met water. Bij blijvende jeukklachten adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts.

Wat doet de gemeente?

Voor de bestrijding van de eikenprocessierups heeft de gemeente Hattem een erkend bedrijf in de arm genomen. Op locaties waar voorgaande jaren rupsen werden aangetroffen wordt in het voorjaar, zodra het blad aan de bomen komt, preventief gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel is veilig voor mens en dier en richt zich alleen op rupsen.

Ziet u in uw omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen? Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer (038) 443 16 16.