Japanse duizendknoop

We hebben er in de winter geen last van, maar nu de temperatuur weer omhoog gaat komt hij weer terug: de Japanse Duizendknoop. De Japanse Duizendknoop is een diepwortelende plant die zich razendsnel uitbreidt, andere planten overwoekert en zorgt voor grote schade aan natuur, wegen en gebouwen.

Hoe herkent u een Japanse duizendknoop?

De plant heeft groene bladeren en holle groene stengels met rode vlekken. In het voorjaar groeien uit de wortelstokken in korte tijd veel, dicht bij elkaar staande stengels met grote bladeren. Afhankelijk van de standplaats kunnen de stengels wel 3 meter hoog worden.

Hoe verspreidt de plant zich?

De verspreiding van Japanse duizendknoop vindt voornamelijk plaats via de wortelstokken en de stengels. Menselijk handelen vormt het grootste risico voor de verspreiding over grotere afstanden. Bijvoorbeeld door het verslepen van wortels en stengels door machinaal maaien of transport van grond waarin zich nog delen van wortelstokken en stengels bevinden. Als deze op een andere locatie in of op de grond komen, dan groeien daar weer nieuwe planten uit.

Hoe bestrijdt u de Japanse duizendknoop?

De bestrijding van de Japanse duizendknoop is een lastig karwei. Staat hij in uw tuin? Dan kunt u het volgende doen om de plant te bestrijden of in elk geval te beheersen:
•    Verwijder de wortels zonder dat er resten achterblijven. Mocht de plant dan nog uitlopen, dan moet u de uitlopers er direct afhalen om de plant verder te verzwakken.
•    Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen.
•    Voer de stengels en plantenresten af bij het restafval, om verspreiding te voorkomen.

Meer informatie

Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de gemeente Hattem via telefoonnummer (038) 443 16 16 of e-mail gemeente@hattem.nl.