Monument aan het Katerveer

In de avond van 10 april 1945, bij de IJssel bij het Katerveer (bij de IJsselbrug), schoten de Duitsers tien mannen neer, omdat gedacht werd dat ze in het verzet gezeten hadden.

Negen mannen werden ook werkelijk geraakt. Maar één man liet zich net op tijd, geboeid en al, in het water van de IJssel vallen en bereikte lichtgewond de kant zonder dat de Duitsers het zagen. Deze man, de Belgische Jean Lamarche, was een smid en heeft zelf een gedenkteken van ijzer voor zijn negen omgekomen vrienden gemaakt. Het werd op die plek geplaatst, maar is door weer en wind vergaan.

IJzer gedenkteken Katerveer

 

Het monument

Het gedenkteken van Lamarche werd in 1980 vervangen door een stenen monument met de namen van acht slachtoffers erop.  

  • Sipke Jacob Baarsma was ondercommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, hij werd 24 jaar.
  • Bram Fros was verbindingsofficier O.D.(illegale Ordedienst), hij werd 39 jaar.
  • Aaldert Geerts was verzetsstrijder, hij werd 24 jaar.
  • Raymond A. Holvoet was Belgische SAS para en radio-operateur en werd 21 jaar.
  • Asse Nijboer was verzetsstrijder, hij werd 25 jaar.
  • Philip Willem Pander was verzetsstrijder en operatieleider van de Binnenlandse Strijdkrachten in Friesland, hij werd 41 jaar.
  • Egbert Jan Jacob aan het Rot was verzetsstrijder van ‘de Groene’ uit Zwolle, hij werd 25 jaar.
  • Folkert Wierda was verzetsstrijder en adjudant van Pander, hij werd 55 jaar.

De negende persoon was een Belgische jongen van 16 jaar die lid was geworden van een organisatie die onderdeel werd van de Duitse SS. Maar hij kreeg spijt en was daar ook weer uit weg gelopen. De Duitsers hadden hem daarom gevangen genomen. Omdat hij in Duitse dienst was geweest, is zijn naam niet op het monument geplaatst.

Katerveer met bloemen

Herdenkingen

Het monument is geadopteerd door basisschool De Zaaier. Elk jaar rond 10 april leggen de leerlingen hier bloemen om de gevallenen te herdenken. Op 4 mei vindt hier rond 18.00 uur een herdenking plaats.