Vragen en antwoorden tijdelijke huisvesting

Waarom kiest het college voor tijdelijke woningen en flexwoningen?

In Hattem zijn veel nieuwe woningen nodig. Momenteel worden er op allerlei plekken woningen gebouwd of zijn er plannen om te bouwen. Maar voor sommige mensen is dit niet snel genoeg. Daarom willen we op korte termijn 55 tot 70 tijdelijke woningen of woonruimtes realiseren om de ergste druk van de woningmarkt te halen. Deze tijdelijke woningen zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen. Waaronder jongeren, vluchtelingen of mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Met tijdelijke woningen en flexwoningen kunnen we snel bijdragen aan het verminderen van de lokale woningnood en de behoefte aan opvang. Hiermee versnellen we de realisatie van woonruimten in Hattem. Uiteraard blijven we daarnaast doorgaan met het realiseren van reguliere woningen.

Er worden tijdelijke units gebouwd en flexwoningen. Wat is het verschil? 

Wat zijn flexwoningen? Flexwoningen zijn verplaatsbare woningen die snel gerealiseerd kunnen worden op een locatie voor een periode van bijvoorbeeld 10 tot 15 jaar. Flexwoningen zien er uit als een gewone woning. Ze hebben dezelfde kwaliteit als gewone woningen en kunnen in een 'wijkje' worden gebouwd. De woningen zijn met duurzame bouwmaterialen gemaakt en zeer energiezuinig. 

Wat zijn tijdelijke woonruimten? Tijdelijke woonruimten zijn zelfstandige óf onzelfstandige woonruimten voor mensen die met spoed een woning nodig hebben. En daar naar alle waarschijnlijkheid tijdelijk verblijven. Zoals Oekraïense vluchtelingen. Het zijn woningen die bedoeld zijn als tijdelijke huisvesting voor mensen die geen andere plek hebben. 

Voor wie bouwen we flexwoningen?

De precieze doelgroep moeten we nog bepalen. De woningen vallen waarschijnlijk allemaal in de sociale huurcategorie. De woningen zijn bedoeld voor (her)starters, mensen die met spoed een woning zoeken, bijvoorbeeld vanwege een scheiding en mensen met een verblijfsvergunning. 

Voor wie bouwen we tijdelijke woonruimtes?

We realiseren de tijdelijke woonruimtes nu voor mensen die tijdelijk in Hattem verblijven. Zoals (Oekraïense) vluchtelingen. Mochten zij terug kunnen naar Oekraïne of elders een woning vinden bekijken we opnieuw welke doelgroep passend is om te huisvesten in deze woonruimtes.

Hoe lang mag je in een flexwoning wonen?

We maken afspraken met woningcorporatie Triada over het type huurcontract voor flexwoningen. De woningen worden gezien als een tijdelijk flexibele schil, terwijl er in Hattem reguliere woningen worden gebouwd. De woningen zijn bedoeld om (her)starters, mensen die met spoed een woning zoeken en mensen met een verblijfsvergunning een woonplek te bieden in onze gemeente. En daarnaast om de doorstroom te stimuleren. Met Triada kijken we of opgebouwde woonpunten behouden kunnen blijven. 

Kan ik mij inschrijven voor een flexwoning?

Het is momenteel nog niet mogelijk om je in te schrijven of aan te melden voor een flexwoning.

Zijn er al locaties bekend?

Nee, op dit moment zijn we nog bezig met het locatieonderzoek. Dit locatieonderzoek moet leiden tot een selectie van een klein aantal locaties die we verder onderzoeken. We denken momenteel nog na over de criteria om te komen tot deze selectie van locaties. Dat doen we samen met de gemeenteraad en het college van B&W. Als we een selectie van locaties hebben, gaan we eerst in gesprek met de buurt. We kijken dan samen met omwonenden naar wat er mogelijk is op een beoogde locatie. Omwonenden van een beoogde locatie krijgen hiervoor persoonlijk een uitnodiging. Als de gesprekken voor alle beoogde locaties zijn geweest, neemt het college van een besluit waar de tijdelijke woningen worden gebouwd.

Om hoeveel locaties met tijdelijke huisvesting gaat het?

Dat weten we nog niet precies. Wel is duidelijk dat ze niet allemaal op één locatie komen. We willen de 55 tot 70 woningen verspreiden over een klein aantal locaties in Hattem.

Hoeveel woningen komen er ongeveer per locatie?

Dat weten we op dit moment nog niet. Dat is afhankelijk van de ruimte die per locatie beschikbaar is.

Hoe lang is ‘tijdelijk’?

Dat weten we nog niet precies. Dit kan variëren van 5 tot 15 jaar.  

Is tijdelijke huisvesting een blijvende oplossing voor het tekort aan woningen? 

In het hele land is een groot tekort aan woningen. Een krappe arbeidsmarkt, de leveringstermijn van grondstoffen en onder andere de stikstofproblematiek staan snelle bouw van woningen momenteel in de weg. Ruimtelijke procedures zoals vergunningen kosten ook veel tijd. Ook in Hattem hebben we hiermee te maken. Doordat we werken aan tijdelijke huisvesting én permanente woningen, verlichten we nu de druk op de woningmarkt en zorgen we hopelijk op de wat langere termijn voor voldoende mogelijkheden om door te stromen naar een reguliere woning. Dan zijn de tijdelijke woningen niet meer nodig.

Hoe verlopen ruimtelijke procedures en wettelijke inspraak bij tijdelijke huisvesting?

Voor het bouwen van tijdelijke huisvesting moet een ruimtelijke procedure worden doorlopen en moet de gemeente een vergunning verlenen. Welke procedure gevolgd wordt, is afhankelijk van de locatie. In voorbereiding op de ruimtelijke procedure betrekken we bewoners uit de buurt bij de planvorming. Wel is het mogelijk na verlening van de vergunning bezwaar, beroep en hoger beroep in te dienen.

Vluchtelingen, asielzoekers en mensen met een verblijfsvergunning (statushouders): wat is het verschil?

In de gesprekken en informatie over de opvang en huisvesting van vluchtelingen komen verschillende termen voorbij: vluchtelingen, asielzoekers, mensen met een verblijfsvergunning (statushouders). Wat is het verschil tussen deze groepen? 

Vluchtelingen

Een vluchteling is iemand die gedwongen zijn of haar land is ontvlucht vanwege oorlog, geweld of vervolging. In veel gevallen plotseling en zonder voorafgaande waarschuwing. Zij kunnen niet naar huis terugkeren totdat de omstandigheden in het land van herkomst veilig zijn. Redenen voor vervolging kunnen zijn godsdienst, politieke overtuiging, seksuele voorkeur of het behoren tot een bepaalde etnische groep. Oekraïense vluchtelingen hebben een speciale status. 

Asielzoekers

Een asielzoeker is iemand die bescherming zoekt in een ander land dan het thuisland. Daarvoor vraagt een asielzoeker in Nederland een verblijfsvergunning aan. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) bepaalt of iemand een verblijfsvergunning krijgt. In afwachting van het besluit op de aanvraag verzorgt het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) onderdak voor asielzoekers. 

Mensen met een verblijfsvergunning (statushouders)

Als een asielaanvraag wordt goedgekeurd, dan praten we niet langer over een asielzoeker maar over mensen met een verblijfsvergunning (statushouders). Een statushouder heeft dus een verblijfsvergunning en mag in Nederland wonen. Het zijn dan nieuwe Nederlanders en daarmee gelden voor statushouders dezelfde regels als voor andere Nederlanders. De gemeente moet statushouders passende woonruimte aanbieden. Per half jaar wordt bekend gemaakt hoeveel statushouders iedere gemeente moet huisvesten. Het totale aantal statushouders in ons land wordt over alle gemeenten verdeeld op basis van het aantal inwoners van iedere gemeente.