Bouwen en (ver)bouwen
-
Omgevingsplan
Je wilt weten of je een dakkapel mag plaatsen. Aan welke geluidsnormen je je als ondernemer moet houden. Of je mag bouwen op een bepaald perceel. Onder de Omgevingswet komen veel van dit soort regels op 1 plek te staan: in het omgevingsplan van Hattem.
-
Ruimtelijke plannen
Informatie over bestemmingsplannen in de gemeente Hattem. Alle bestemmingsplannen van de gemeente Hattem vallen onder het omgevingsplan.
-
Een omgevingsvergunning aanvragen
-
Inzage bouwtekeningen en bouwplannen
Je kunt bouwplannen en bouwtekeningen bij ons opvragen en inkijken. Je kunt de plannen en tekeningen van bestaande en nieuwe bouwwerken inzien.
-
Omgevingswet
In heel Nederland wordt gewerkt aan de invoering van de Omgevingswet. Deze wet bundelt en vereenvoudigt regels die gaan over thema’s als bouwen en cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, water en bodem, natuur en gezondheid, en ruimte voor sport en bewegen.
-
Welstand
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is een onafhankelijke commissie. De commissie is benoemd door de gemeenteraad. En bestaat uit een rayonarchitect, monumentendeskundige en een burgerlid. Zij toetsen of een bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand. En adviseren het college van B&W daarover.
-
Nadeelcompensatie
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Met de komst van deze wet is het planschaderecht gewijzigd. De schade die voorheen bekend stond als ‘planschade’ heet onder de Omgevingswet ‘nadeelcompensatie’. Daarnaast vallen hier ook andere soorten schade onder.
-
Bodem en ondergrond
Wil je kabels aanleggen, iets aansluiten op het riool of bodemonderzoek doen? Vaak heb je dan een omgevingsvergunning nodig.
-
Monumenten
Wil je (ver)bouwen aan een monument? Check dan wanneer je een omgevingsvergunning nodig hebt.
-
Bijgebouw zonder vergunning
Je hebt niet altijd een vergunning nodig voor het bouwen van een bijgebouw onder de nieuwe Omgevingswet. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, veranda, overkapping of schuur. Op deze pagina leggen we uit wanneer je een bijgebouw zonder vergunning (vergunningvrij) mag bouwen. Een bijgebouw wordt ook wel een ‘bijbehorend bouwwerk’ genoemd.