Bijgebouw zonder vergunning
Je hebt niet altijd een vergunning nodig voor het bouwen van een bijgebouw onder de nieuwe Omgevingswet. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, veranda, overkapping of schuur. Op deze pagina leggen we uit wanneer je een bijgebouw zonder vergunning (vergunningvrij) mag bouwen. Een bijgebouw wordt ook wel een ‘bijbehorend bouwwerk’ genoemd.
Omgevingswet: ruimtelijk en technisch deel
Met de omgevingswet is bouwen verdeeld in een ruimtelijk en een technisch deel. Dit betekent dat je te maken hebt met twee soorten regels: ruimtelijke en technische regels.
Ruimtelijke regels
Voor het ruimtelijke deel zijn er zowel landelijke als gemeentelijke regels die bepalen of het bouwen vergunningvrij is.
Landelijke ruimtelijke regels
Of het bouwen ruimtelijk vergunningvrij is, hangt af van waar het bijgebouw komt te staan, hoe groot het is en waarvoor het wordt gebruikt. Op de website van Informatiepunt Leefomgeving vind je een stappenplan dat helpt om te bepalen of je een vergunning nodig hebt.
Ruimtelijke regels van de gemeente
Naast de landelijke regels, heeft de gemeente Hattem ook eigen ruimtelijke regels. Hiervoor kun je de Vergunningcheck doen op de website van het Omgevingsloket. Ook kun je de regels vinden bij regels op de kaart. Bij twijfel kun je contact opnemen met de gemeente.
Technische regels
Voor het technische deel is het bouwen vergunningvrij als:
- Het bijgebouw op de grond staat
- Het bijgebouw niet hoger is dan 5 meter
- Het bijgebouw niet is ingericht om te wonen op de verdieping, als die er is
- Er geen balkon of dakterras wordt gemaakt
Belangrijk om te weten
Soms heeft een deel van het terrein (via een omgevingsvergunning) in het (tijdelijke deel van het) omgevingsplan een andere functie dan het deel waar het hoofdgebouw staat. Denk bijvoorbeeld aan een natuur-, bos- of landbouwfunctie. Je mag dan op dat gedeelte niet vergunningvrij bouwen. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij oude boerderijen die nu als woning worden gebruikt.
Participatie is belangrijk binnen de Omgevingswet. Soms is het zelfs verplicht. Meer informatie over participatie vind je hier.
Meer informatie over vergunningsvrije bijgebouwen vind je op de website Informatiepunt Leefomgeving.
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.